2011. január 2., vasárnap

Mézes-krémes süti,ahogy Anyukám csinálta

Tésztája:
1/4 kg akácméz
1/2 kg finomliszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 egész tojás és 2 tojás sárgája
1 kávéskanálnyi szódabikarbóna
1 citrom leve és lereszelt héja
1 teáskanálnyi fahéj

A felmelegített mézben elkavarjuk a margarint,hozzáadjuk a tojást,majd a többi hozzávalót is.Jó alaposan összegyúrjuk.(Bár jómagam elég lusta vagyok,de ezt a tésztát még én sem szoktam kenyérsütővel gyúratni,mert elég kemény,sűrű állagú massza lesz.)
A jól kidolgozott tésztát 1 órára hűvösre tesszük,majd ha kicsit megdermedt,akkor cipót formázunk belőle,és kilisztezett tányéron,a tészta tetejét is picit lisztezve,konyharuhával letakarva pihentetjük 1 napot hűvös helyen(végső esetben hűtőben). Másnap a tésztát három egyenlő részre osztjuk,kb.3 mm vastagra kinyújtjuk,és vajazott-lisztezett tepsi hátán előmelegített sütőben megsütjük.Vigyázni kell,mert vékony tészta,hamar átsül,ha túl sokáig hagyjuk bent,akkor nagyon kemény lesz,nem szívja majd be a töltetléket. Aranybarnára kell csak sütni.

Krémje:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
20 dkg teavaj
15 dkg porcukor

A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel,és nagyon lassú tűzön,vagy gőz fölött sűrűre főzzük.A vajat habosra keverjük a porcukorral,és a kihűlt péphez adjuk.(Én gyorsítani szoktam,a vajat és a porcukrot rögtön a meleg péphez adom,ugyanolyan finom lesz.:) ) A krémet egyébként a második napon kell megcsinálni,még a sütés előtt,hogy legyen ideje kihűlni,mert úgy könnyebb eloszlatni a kisütött mézeslapokon. Merthogy ez az utolsó lépés.:) Ráadásként mehet egy kis porcukor a tetejére. És pont olyan lesz,mint ahogy Anyum csinálta...


Ehhez is jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése